ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ
Η σωστή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία πρόληψης πολλών προβλημάτων της κύησης. Η ασθενής κατά την κύηση αποκτά πλήρη εξάρτηση από τον γυναικολόγο της. Ο γυναικολόγος λοιπόν όταν αποτρέπει την ασθενη του να πάρει βάρος πρέπει να μπορεί να το αιτιολογήσει. Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και στη μητέρα και στο μωρό. Αυξημένος είναι επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κυήσεως και περιγεννητικής υπογλυκαιμίας- που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικές βλάβες στο κύημα. Επίσης οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεwήσουν υπέρβαρα μωρά και η πιθανότητα Kαισαρικής τομής είναι μεγάλη. Η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών κυρίως στη σπονδυλική στήλη και τo κεντρικό νευρικό σύστημα.
Για να καθορίσει ο γιατρός κάποιο διαιτολόγιο με το οποίο η έγκύος δεν θα πάρει παθολογικό βάρος πρέπει να έχει κάποιες αρχές ως βασική γνώση και αυτές να τις μεταδώσει απλά και κατανοητά. Τις αρχές αυτές θα τις απλοποιήσουμε σε λίγες ουσιώδεις ερωτήσεις:
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
Οµάδες Τροφίµων | Μερίδες | Κύρια θρεπτικά συστατικά | Μέγεθος μερίδας |
---|---|---|---|
Ψωμιού & Δημητριακών | 6- 11 |
θειαμίνη Σίδηρος Νιασίνη Φυτικές ίνες |
1 φέτα ψωμί 3/4 - 1φλιτζ. ξηρά δημητριακά 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι,μακαρόνια ή δημητριακά |
Φρούτων | 2-4 |
Βιταμίνη C Βιταμίνη Α Φυτικές ίνες |
μέτριο μήλο μπανάνα πορτοκάλι 3/4 φλιτζ. χυμού φρούτων |
Λαχανικών | 3-5 |
Ασβέστιο Ριβοφλαβίνη Πρωτεϊνες |
1 φλιτζ. γάλα γιαούρτι 30γραμμ. τυρί |
Κρέατος | 2 -3 |
Πρωτεϊνες Νιασίνη |
60-90γραμμ μαγειρεμένο άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια |
Λοιπά τρόφιμα | με μέτρο | πλούσιες πηγές λίπους και ζάχαρης | βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, γλυκά |
Σχετικά άρθρα:
Μητρικός θηλασμός
Μήνες εγκυμοσύνης